Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011 március 21. hírlevelünk

2011.03.08
Kép  

 

 

Hírlevél

Felvétel indul!
 
Kedves Intézményi munkatársak! Kedves Érdeklődők!
Hírlevelünkben szeretnénk röviden összefoglalni, hogy pontosan milyen képzést nyújtott a „Tanuljunk Egymástól!” projekt, melynek keretén belül Vágó-és utómunka asszisztens OKJ-s tanfolyamot végeztek el megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő hallgatóink.
Az Egyenlő Esélyekért! Alapítvány Uniós támogatást (TÁMOP-5.5.4. A) nyert ahhoz, hogy megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő emberek számára elindíthassa tanfolyamát. A hallgatók 2011 januárjában vették át diplomáikat, jelenleg állást keresnek.
 
Tartalom:
1.   A Vágó- és utómunka asszisztens OKJ-s tanfolyam
2.   Hallgatóink bemutatása
3.   Fogyatékosok a médiában
4.   Jogszabályi összefoglaló
 
A Vágó- és utómunka asszisztens OKJ-s tanfolyam
 
A program térítésmentesen biztosított továbbképzési lehetőséget regisztrált munkanélküli fogyatékos embereknek. A hallgatók azzal a céllal érkeztek, hogy egy megfelelő szakképzés révén nagyobb eséllyel indulhassanak a munkaerő-piacon.
A tanfolyam szakmai hátterét a Hálózat TV oktatói és kihelyezett eszközei biztosították az öt hónapos, intenzív képzésen.
 
A hallgatók által elvégzett modulok:
·         Digitalizálás és eszközhasználat, vágáselmélet
·         Képsor-editálási ismeretek, hír-és magazinműsorok vágása
·         Operatőri ismeretek, műfajismeret
·         Műszaki alapismeretek, vizuális nyelv
·         A filmgyártás és televíziózás technológiai alapjai
·         Rendezési alapismeretek, televíziós ismeretek
·         Magyar filmtörténet, mozgóképelemzés
 
  Hallgatóink bemutatása
 
Mint ahogyan azt már említettük, a frissen végzett hallgatók jelenleg állást keresnek. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni Önöknek három tanulónkat:
Kiss Balázs a Széchenyi István Egyetemen szerzett főiskolai diplomát mint szociális munkás. Tanulmányai elvégzése közben workshop ügyintézőként tevékenykedett a Mindengyerek Konferencián 2007-ben és 2009-ben, valamint önkéntesként dolgozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál és a Magyar Élelmiszer Banknál, ahol az élelmiszergyűjtésben segédkezett. Később a Szociális Alapszolgáltatási Központban családgondozóként helyezkedett el. Diplomája megszerzése után tovább képzete magát Tb-bérügyintéző szakelőadónak egy OKJ-s képzés keretében, majd jelentkezett a „Tanuljunk Egymástól” programra, mert érdekelte a média világa, és kicsit szélesíteni szerette volna már megszerzett tudását. Jelenleg Győrben lakik és itt is szeretne elhelyezkedni.
Korcsok Tibor pályakezdő fiatal. 2008-ban a Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskolában szerezte meg az érettségit, majd rendszeradminisztrációt, PHP programozást és Linux ismereteket tanult, emellett informatikai rendszergazda, webmester OKJ-s képesítést szerzett. A „Tanuljunk Egymástól” programra azért jelentkezett, mert szereti az informatikát, emellett hobbija a fotózás, és ez a két érdeklődési köre a mozgóképgyártásban találkozik. A program során úgy érezte, hogy megtalálta azt a területet, amerre tovább szeretne menni, a munka és a továbbtanulás terén is.
Bükki Imre geológus-környezetvédő technikus és okleveles geográfus. Diplomáját a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán szerezte. A diploma megszerzése után két évig egy rehabilitációs otthonban dolgozott, szociális ügyintézőként. A tanfolyamra azért jelentkezett, hogy más területen is kipróbálja magát. Térinformatikai előképzettsége jó alapot nyújtott a szoftverek használatának elsajátításához. Ismeretei szerteágazóak: az EDIUS vágószoftver, GS Mapviewer, ArcGis, AutoCad, Multispecműholdkép elemző program, Adobe Photoshop, ACDSee, PhotoScapes, Panorama Maker, Panorama Factory, Nero Photo Snap, Photomatix, valamint egyéb multimédiás szoftverek használatában is jártas.
 

Fogyatékosok a Médiában

 
Ma Magyarországon a fogyatékossággal foglalkozó megjelenések nem csak csekély száma adhat aggodalomra okot, de azok a hangvétele is, amelynek ürügyén foglalkoznak a témával. 
A leggyakrabban sporthírekben, tragédiák kapcsán, az integráció kérdéskörében, illetve lobbi tevékenységek (mozgássérültek esetében a fizikai akadálymentesítés, védett munkahelyek, rokkantsági minősítés stb.) kapcsán vannak megjelenítve. Továbbá láthatunk még életutakat, sorsküzdelmeket egy-egy betegséggel, fogyatékossággal kapcsolatban. A megjelenésekben szereplő problémák leggyakrabban a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, illetve a megaláztatást mutatják be.
Sajnos közös bennük, hogy javaslatot a probléma megoldására nem tesznek, illetve, hogy törvényszerűségként kommunikálják, hogy a helyzet, az állapot illetve a fogyatékos egyén fejlődni nem képes. Megrekedt egy bizonyos szinten. Különösen érvényes ez az értelmi fogyatékosokat bemutató, róluk szóló riportok esetében.
Ugyan ma már számos fogyatékossággal foglalkozó esélyegyenlőségi műsor található minden fajta médiumban, azonban – hacsak nem valami civil kezdeményezésről van szó – legtöbb esetben ezeket a műsorokat egészséges emberek szerkesztik. Ez pedig oda vezet, hogy a fogyatékosságot a probléma oldaláról közelítik meg. Elvész maga a fogyatékkal élő ember, mint ember. Saját fogyatékosságára redukálódik, ebből következően pedig sosem lehet egyenrangú.
A helyzet megváltoztatására számos megoldás lehetséges. De az egyik leghatékonyabb, ha a fogyatékos emberek számára is lehetővé válik, hogy készítőként vehessenek részt a média világában. Ennek feltétele a megfelelő szakképesítés. A „Tanuljunk Egymástól” program ezért is indította el tanfolyamát, így a most végzett hallgatók rendelkeznek megfelelő képesítéssel. Nagyobb eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon.
 
Jogszabályi összefoglaló
2007. évi XCCII. Törvény
Fogyatékossággal élő személy minden olyan személy, aki hosszan tartó fizikai, értelmi, szellemi vagy érzékszervi károsodással él, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja az adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását.  
 
1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról.
1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról.
41/A. § (1) A munkaadó a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 20 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát (kötelező foglalkoztatási szint).
(5) A rehabilitációs hozzájárulás mértéke 2010-ben 964 500 Ft/fő/év. A rehabilitációs hozzájárulás mértékét 2011. január 1-jétől kezdődően az adott naptári évre vonatkozó költségvetési törvény határozza meg.
 
 
Szeretettel várjuk leendő munkaadók jelentkezését, valamint kérdéseiket, visszajelzéseiket hallgatóinkkal, a programmal, valamint a Hírlevéllel kapcsolatban a tanuljunk.egymastol@gmail.com címen!
További információ: www.felvetelindul.hu
Amennyiben szeretnének leiratkozni a program Hírleveléről, kérjük, jelezzék e-mail címünkön!